Ondernemerschap - Wat komt er bij kijken?

Overweeg je het om ondernemer te worden? De fiscale voordelen zijn vooral aantrekkelijk, maar let wel goed op!

Je kunt om verschillende redenen starten als ondernemer. De vrijheid is een belangrijke reden, maar er zijn meer voordelen. Wat zijn grote voordelen van het ondernemerschap? 

Illuminate Ventures heeft onderzocht waarom mensen voor het ondernemerschap kiezen. Hieruit blijkt dat geld maar voor weinig ondernemers de drijfveer was om voor zichzelf te beginnen. Slechts vijftien procent van de mannen gaf geld aan als reden en maar twee procent van de vrouwen. Toch kan geld wel een goede reden zijn. Er zijn namelijk nogal wat voordelen waar je als zelfstandige van kunt profiteren. De belangrijkste reden is waarschijnlijk toch wel de vrijheid.

Jij bent de baas en beslist!

Als zelfstandig ondernemer heb je vaak niet genoeg aan veertig uren in de week. Toch hebben zelfstandigen wel een groot gevoel van vrijheid. Je kunt vaak zelf beslissen wanneer je werkt en wanneer je vrij bent. Alle beslissingen neem je zelf en je hoeft van niemand orders aan te nemen. Werknemers die overstappen naar het ondernemerschap kunnen echt genieten van deze vrijheid. Aan de andere kant geeft het ook stress en onrust. Je moet het klusje zelf klaren en ook financieel is het ondernemerschap een grote stap.

Fiscale voordelen zijn zeer interessant

Zelfstandige ondernemers moeten veel zaken zelf regelen. Er bestaat geen recht op een doorbetaling bij ziekte en ook bij het wegvallen van opdrachten bestaat er geen vangnet in de vorm van een WW-uitkering. In de meeste gevallen wordt er ook geen pensioen opgebouwd. Om het leed te verzachten bestaan er een paar fiscale voordelen. Onder voorwaarden bestaat er recht op de zelfstandigenaftrek (5.030 euro) en de startersaftrek (2.123 euro). Daarnaast zijn er ook gunstige regelingen om investeringen versneld af te schrijven. Ook krijg je nog een cadeautje van de Belastingdienst in de vorm van de mkb-winstvrijstelling. Deze vrijstelling bedraagt veertien procent van de winst; ook als je niet onder de noemer mkb’er valt. Houd er wel rekening mee dat het maximale tarief voor bovenstaande aftrek in 2022 beperkt is tot 36,93 procent. 

Uurtarief overstijgt het uurloon

Het uurtarief ligt vaak flink hoger in vergelijking met het uurloon van een werknemer, maar dit is ook gelijk een valkuil. Als zelfstandige heb je ook kosten te betalen uit het uurtarief. Ook valt het aantal declarabele uren vaak tegen. In reizen, acquisitie en administratie gaan ook uren zitten waar geen vergoeding tegenover staat. Een deel van de vergoeding moeten zelfstandigen eigenlijk reserveren voor financieel slechtere tijden. Geen opdrachten betekent namelijk vaak geen inkomen. Jaarlijks een paar duizend euro investeren in het eigen pensioen is ook aan te raden. Met goede opdrachtgevers is een hoog uurtarief een groot voordeel van het ondernemerschap.

Als ondernemer kun jij je ook richten op wat jij leuk vindt. Binnen jouw vakgebied kun je bijvoorbeeld een niche verder uitbouwen en je hierin specialiseren. Valt het ondernemerschap toch tegen? Het ondernemerschap staat in ieder geval goed op jouw cv bij het vinden van een andere baan.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-11-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.