Een bedrijfspand - Kun je beter kopen of huren?

Voor je onderneming een bedrijfspand kopen of kun je beter gaan voor huren?

Het huren van een bedrijfspand heeft voordelen, maar het kopen ook. Wat zijn de voordelen van het huren en wat zijn de grote nadelen?

Voor een startende ondernemer zal het geen moeilijke beslissing zijn. Eerst maar eens een onderneming opzetten. Een volgende stap is mogelijk het kopen van een pand. Toch zijn er voor al gevestigde ondernemers ook goede redenen om niet over te gaan op het kopen. Wat zijn de grote plussen en minnen?

Met een huurpand ben je flexibeler

Bij het kopen van een pand ga je uit van wat je op dit moment nodig hebt. Maar als het zakelijk goed gaat heb je over een paar jaren misschien een veel groter pand nodig. Misschien heb je voor jouw bedrijf een ander soort pand nodig of je vestigen op een andere plek is beter voor de toekomst. Met een huurpand houd je een grote mate van flexibiliteit. Vaak sluit je een contract af voor meerdere jaren, maar met een kooppand loop je mogelijk tegen grotere nadelen aan.

Hoge onderhoudskosten zijn het probleem van de eigenaar

Meestal draaien de huurders van een bedrijfspand niet op voor de onderhoudskosten. Dat is een groot voordeel voor huurders. Let wel goed op wat er in het huurcontract staat. Huurders kunnen hierin wel verplichtingen hebben.

Het kopen geeft een groter vermogensrisico

Voor het kopen van een pand kun je een hypotheek afsluiten, maar een eigen pand geeft wel extra risico’s. Het pand kan getroffen worden door een brand. Hier kun je een verzekering voor afsluiten, maar daar komen natuurlijk ook weer kosten uit voort. Het pand kan ook sterk in waarde zakken. Aan de andere kant kan de waarde natuurlijk ook stijgen. Dan is een eigen pand juist een voordeel.

Over een huurpand ben je niet de baas

Een nadeel van het huren is dat jij je moet houden aan de regels en de voorwaarden van de verhuurder. De verhuurder kan je verbieden om bepaalde werkzaamheden uit te voeren in het pand. Of je mag bepaalde reclame-uitingen van jouw bedrijf niet aan de gevel hangen. De eigenaar van het pand bepaalt voor een deel wat er wel en niet mag.

De verhuurder kan de huur sterk verhogen

Na afloop van het bestaande huurcontract kan de verhuurder in het nieuwe contract een veel hogere huur bij jou in rekening brengen. Hiermee kun je niet akkoord gaan, maar dan moet je jouw bedrijf wel verplaatsen naar een andere locatie.

Een lopend huurcontract kun je niet eenvoudig weer onderuit

Een huurcontract dat nog een aantal jaren loopt kun je niet zomaar opzeggen. De verhuurder kan jou bij het eerder beëindigen van het contract hoge kosten in rekening brengen. Een langlopend contract geeft voor jezelf voor een langere periode zekerheid, maar het kan ook nadelig uitpakken.

Een eigen bedrijfspand kan een onderdeel van je pensioen zijn

In een bedrijfspand kun je een grote overwaarde opbouwen. Zodra je met pensioen gaat kun je ook het bedrijfspand verkopen en profiteren van de opgebouwde overwaarde. Over deze waarde moet je trouwens nog wel afrekenen met de Belastingdienst, maar daar zijn mogelijk tegen die tijd ook weer gunstige regelingen voor.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.